27.1.2014

Senioriryhmä: palatossut ja koristekukka

Jatkoin aiemmin ajatustasolla aloittamieni palatossujen parissa jo pari viikkoa sitten (tässä postauksessa on lyhyttä pohdintaa palatossujen toteuttamisesta). Olimme ehtineet huovuttaa pesukoneessa ja kuivattaa vanhoja villapaitoja jo valmiiksi, joten pääsin heti tekemään kaavaa ja sen jälkeen ompelemaan kokeilua.

Kaavan työstäminen vei pari tuntia eikä ollut sinänsä vaikeaa, mutta villa joustikin enemmän kuin arvelin ja siksi testitossusta tuli koon 36 tossun sijaan ehkä noin koon 42 tossu. Lisäksi testitossu ei ole ihan siitä esteettisemmästä päästä ja erityisesti sen etuosan paksun saumanipun takia kaava tarvitsee työstöä. Muuten olen tyytyväinen kokeiluuni, koska tossut on nopea ommella käsin ja perusidea on toimiva. Lisäksi haluaisin tehdä vielä toisentyyppisetkin tossut ihan vertailun vuoksi. Arvelen, että tossujen kaltaisen käytännöllisen tuotteen valmistaminen on ihan toimiva ja vanhuksille mieluinen työtapa. Tossujen valmistaminen sopii varmasti hyvin myös lapsille ja aikuisillekin.

Palatossut! Yläkuvassa on valmis tossu ja sellaiset palat, mistä valmis tossu koostuu.

Palatossujen jämämateriaalista keksin kokeilla vielä kukan ompelemista. Leikkasin huopuneesta neuloksesta kolmiomaisia paloja aika vapaalla kädellä, minkä jälkeen ompelin ne alareunasta nauhaksi. Yhdistin langan ensimmäiseen palaan ja kiristin langan, jolloin lankaa veti kolmiomaiset palat kukan terälehdiksi. Lopuksi päättelin langan ja koristelin kukan helmillä ja paljeteilla. Tälläinen helppo "välipalatyö" onnistuu monien ikäryhmien kanssa ja kukasta voi tehdä esimerkiksi rintaneulan tai vaikkapa palatossujen koristeet. Lisäksi kukkaan voi kierrättää pienimmätkin jämäkankaat.

Huopakukan jälkeen tein nopeasti kokeilun vielä puuhelmien pujottamisesta ontelokuteeseen. Kokeilemani helmet ovat vähän turhan isoja ontelokuteeseen ja paistavat kuteen läpi, mutta muuten kokeilu oli kiva ja helppo. Helmien muoto korostuu ja ne pysyvät paikallaan, kun jokaisen pujotetun helmen jälkeen tehdään solmu. Tällä tekniikalla voisi tehdä esimerkiksi avaimenperiä tai kaulakoruja, ja ontelokuteen sijasta voisi käyttää esimerkiksi saumurilla onteloksi ommeltua trikoonauhaa.

Ontelokudekokeilu ja huopakukka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti