27.1.2014

Senioriryhmä: kankaanpainantakokeiluja

Viime kerralla teimme erilaisia kankaanpainantakokeiluja. Aluksi teimme erilaisilla leimasimilla ja sabluunoilla kuviota kankaalle ja paperille. Käytössämme olleet tarvikkeet olivat kakkupaperi, kuplamuovia, hyttysverkkoa, softista ja pitsiä, jonka kokeilu epäonnistui.

Kokeilemiamme välineitä: pitsikangasta, kakkupaperia, softista, hyttysverkkoaja kuplamuovia sekä tietenkin värejä, tela ja töpöttimiä.




Sabluunapainanta onnistui loistavasti kakkupaperilla, tosin monen käyttökerran jälkeen se oli liian pehmeä, että sitä olisi voinut käyttää yhtään enempää. Tosin jos materiaali olisi ollut kestävämpää, kuvion painanta kokeiluissa olisi ollut menestys. Muovinen kakkupaperi olisi varmaankin käyttämäämme kertakäyttöistä paperista kakkupaperia kestävämpi vaihtoehto. Hyttysverkko puolestaan oli sabluunana huono, mutta leimasimena toimiva. Kankainen pitsi ei toiminut sabluunana lainkaan, koska kangasväri tuli heti pitsistä läpi. Sabluunapainanta vaatii kärsivällisyyttä ja tarkkuutta, koska sabluuna liikkuu kankaalla helposti.
Kuplamuovileimasin- ja kakkupaperisabluunakokeiluja sekä paperilla että kankaalla.

Leimasinpainanta oli myös voittoisa tekniikka, ja etenkin kuplamuovi antoi todella mahtavan jäljen ja softiksesta sai tehtyä hyvin leimasimia. Hyttysverkkoleimasin oli menestys malliltaan ja kuvioltaan, verkon kuviointi tuli paljon selkeämmin esille kuin aiemmin yritetyssä sabluunapainannassa, jossa verkkokuvio peittyi kangasväriin. Kokeilemistamme tekniikoista leimasinpainanta on helpoin ja sopii parhaiten pienillekin lapsille.
Hyttysverkko- ja softisleimasimet.

Vehnäjauhobatiikki onnistui myös loistavasti sekä vapaalla kädellä että piparkakkumuottien avulla. Aluksi olimme hieman epäluuloisia, tulisiko idea toimimaan ja idea toimikin loistavasti, tosin vehnäjauho pitää laittaa vähän vähemmän mitä laitoimme. Vehnäjauho lähti helpommin kuivuttuaan. Vehnäjauhobatiikki on hauska tapa tehdä kankaanpainantaa ja on varmaan jännittävä niin lapsista kuin vanhuksistakin.
 
Kokeilimme vehnäjauhobatiikkia myös kakkupaperilla, mutta se ei onnistunut, sillä paperi päästi kaiken kosteuden läpi ja ei irronnut kankaasta painantaa varten, tosin painanta olisi saattanut onnistua, jos kakkupaperin materiaali olisi ollut joku toinen.

Vehnäjauhobatiikin tekoa vaihe vaiheelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti